Atatürk Baraji ve Hidroelektrik Santrali

Photo of author

By Çağatay Turgut

    Atatürk Barajı Şanlı Urfa ve Adıyaman şehirleri arasında, Şanlı Urfa şehrinin Bozova ilcesine 24 km uzaklıktaki Fırat Nehri üzerinde  kurulu olup enerji ve sulama amaçlı faydalanılmaktadır.

GAP projesi olarak bilinen Güneydoğu Anadolu projesi Türkiye’nin o tarihler arasında hayata geçirdiği en büyük projelerden biridir.GAP in en  büyük amaçlarından biri Türkiye´de bulunan enerji açığının giderilmesi, Güneydoğu Anadolu  halkının isdihdamı  ve Güneydoğu  topraklarının daha verimli hale getirilmesi amacıyla hayata geçirilmiş bir projedir.
1983 tarihin´de yapımına başlanan ve 1992 de isletmeye açılan proje Güneydoğu Anadolu Bölgesinin çehresini değiştiren  en büyük projedir . 8 türbine sahip barajın yüksekliği 169 metredir. Kaya dolgu tipinde bir barajdır.Hacmi 84,5 milyon m³ tür. Dış yüzeyi kaya içi kil ve topraktır. Baraj gölünün baskısı ile ilk inşaasındaki yüksekliği 10 metre kısalmıştır. İnşaatına; 4 Kasım 1983 tarihinde başlandı. 1994 senesinde bitirilmesi planlanan baraj; sulama ve enerji elde etmek maksadıyla yapılmıştır. 84.4 milyon m3 kaya ve toprak dolgu ile dolgu hacmi bakımından bugüne kadar dünyada inşa edilen barajlar arasında beşinci sıradadır. Meydana gelen göl alanı 817 kilometrekaredir. 1 000 000 TL’nin arka yüzündeki Atatürk Barajı resmi 1 YTL’nin arka yüzündeki Atatürk Barajı resmi Temelden yüksekliği 169 metredir. Nehir seviyesinden yükseklik bakımından minimum su kotu 513, ideal su kotu 526, maksimum su kotu ise 524 metreye ulaşır. Barajlarda elektrik üretilebilmesi icin en az 133 m derinlik olmasi gerekmektedir. Baraj duvarının boyu 1644, genisligi ise 15 metredir. 2400 MW gücüyle yıllık 8900 GWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahiptir. 1992 yılındaki inşasının bitiminden  günümüze 144 milyar kilovat enerji üretmiştir. Bu değerin ekonomik karşılığı 15 milyar dolar’dır. Atatürk Barajı, Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20’sini tek başına karşılayacak seviyededir Atatürk Barajı, hacmi bakimin´dan dünyanın 6.  büyük barajı durumundadır. Hidroelektrik Santralı da, dünya´da  yapımı sürenler arasında 3. inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük hidroelektrik santralidir. Bununla beraber Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük barajıdır. İstanbul’un senelik su ihtiyacını beş günde tamamlayacak kapasitedir. Yıllık ortalama su akışı 26.654 milyar metreküptür. Toplam su depolama hacmi 48.7 milyar metreküptür. Her bir grupta; gücü 300 Megawatt olan 8 adet türbün jeneratör bulunmaktadır. 25 Temmuz 1992’de bu 8 üniteden ikisi hizmete açılmıştır. Daha  inşaatı devam eden Şanlı Urfa da ki Tünelin de tamamlanması ile, Şanlı Urfa, Harran, Mardin, Ceylanpınar, Siverek-Hilvan ovaları kapsayacak sekil´de 1.43 milyon dönüm arazi sulanır hale gelecektir. Atatürk Barajı’ndan toplam 874 bin 200 hektar alanın sulanmasının planlanmaktadır. 207 bin hektarının sulamaya açıktır.Ülke ekonomisine bu haliyle katkısı toplam 5.5 milyar dolar olmuştur. Tüm alanın sulamaya açılması halinde, yıllık getirisi 2,5 milyar dolar olacaktır.Şu an 400 bin  kişiye istihdam sağlamaktadır. GAP in tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle 1 milyon 750 bin kişiye istihdam sağlaması planlanmaktadır.

“Atatürk Baraji ve Hidroelektrik Santrali” üzerine 9 yorum

  1. Atatürk Baraji ve Hidroelektrik Santrali Hidroelektrik Santraller Uşak merkezden ben Mahmut Bildirici. merhaba arkadaşlar paylaşımın inanki hoşuma gitti, saolun 20-08-2017 01:01:37 harika ötesi.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.