Dr. Rudolf Diesel mineral yağ ve nebati yağ gibi farklı yakıtlarla çalışabilecek dizel motoru buluş etmiştir. Dr. Diesel’in ilk deneyleri tehlikeli hatalarla sonuçlandı. fakat 1900 yılında Paris’teki dünya Sergisinde buluş ettiği motoru gösterdiği dakika bu motosiklet % 100 yerfıstığı yağıyla çalışıyordu.
Dr. Diesel 1911 yılında dizel motorların nebati yağlarla beslenebileceğini belirtmiş, bunu kullanan ülkelerde tarımın gelişmesine ciddi katkılarda bulunabileceğini söylemiştir. 1912 yılında ise Diesel şöyle demektedir; “Motor yakıtlarında nebati yağların kullanımı bugün devede kulak kadar görünebilir. ama bu yağlar zamanla yer yağı derece ve günümüzün katranı denli mühim olacaktır.”
Dr. Diesel’in 1913’te ölümünden bu yana, buluş ettiği motor “dizel” olarak bildiğimiz ve kirliliğe münasebet olan petrol yakıtında da çalısacak şekilde modifiye edilmiştir. Ancak ziraat ile ilişkin fikirleri ve yaptığı buluş maşer için temiz, yenilenebilir, yöresel bölgelerde bile yetiştirilebilinen bir yakıtın temelini atmıştır.
Dr. Diesel’in bu harika buluşunun geliştirilip kullanılması petrole bağımlılığı azaltacağı gibi çevreye dostu olmasıylada [highlight]yenilenebilir enerji[/highlight] kaynakları arasında edindiği yer daha önemlidir.
[box type=”info” align=”aligncenter” ] Dr. Diesel’in icat ettiği Biyodizel’in ne olduğunu merak ediyorsanız “[highlight]Biyodizel Nedir?[/highlight]” yazımızı veya “[highlight]Biyodizel’in Faydaları Nelerdir?[/highlight]” yazımızı okuyarak biodizel hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.[/box]
[box type=”note” align=”aligncenter” ]Nebati = Bitkisel
Maşer = Toplum[/box]