Yenilenebilir enerji kaynaklarının bütününe baktığımız da büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Özellikle belirtmek gerekirse rüzgar ya da güneş enerjisi gibi kesik değil süreklilik arz edebilecek olan bir kapasiteye sahip. Bunun nedeni ise diğerlerine göre daha kolay depolanabilmesi özelliğidir. Hatta alternatif enerjiler içerisinde en avantajlısı olarak gösterilmektedir. Biyokütle için söylenebilecek tek söz yerli bir kaynak olmasıdır. Yerel üretim yapılabildiği gibi istihdama da büyük katkı sağlar. bu sayede kırsal bölgeleri ele alacak olursak göçü önleme özelliğine sahiptir.
Atmosfer içerisinde CO2 artışına neden olmaz. Yansıması halinde atmosferden almış olduğu kadar karbonu karbondioksit halinde sağlayabilir. Bu nedenle de orman ve de bitkilerin yenilenmesi durumunda kuramsal olarak sera etkisine katkısı olmayan bir yakıt şeklidir.
Biyokütle Enerjisi Nedir? : Biyokütle bir türe ya da çeşitli türlerden oluşmuş olan bir topluma ait yaşayan organizmaların belli bir zaman içerisinde sahip oldukları kütleye denilmektedir. Eş anlamlı olarak tanımına bakacak olursak canlıkütle anlamına geliyor. Yazının devamı için tıklayınız…
Biyokütle aynı zamanda güncel olarak da kullanılır. Örneğin fosil yakıtların içerisine % 2-25 gibi oranlarda karıştırılabilir. Bu sayede hava kirliliği üzerinde olan baskının da kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Mesela şu şekilde düşünebilirsiniz. Kömürle çalışan bir termik santral hayal edin buna % 33-37 oranında biyokütle karıştırıldığında kükürtdioksit ve azotoksit oranlarında % 30’a varan bir azalma görebilirsiniz. Dünya geneline baktığımız da alternatif enerji konusunda biyokütle kullanımının bir hayli artmış olduğunu görebilirsiniz.
Peki, gelelim bize sağlamış olduğu avantajlar nelerdir sorusunun yanıtına.
- Petrol ithalatının azalmasını sağlar,
- Sürdürülebilir enerjiye destek olur,
- Enerji tarımının gelişmesini sağlar,
- Kırsal kesimin sosyo-ekonomik yapısının iyileşmesini sağlar,
- Yerel iş imkanı yaratır ve imalat sanayinin gelişmesine katkıda bulunur,
- Doğal enerji kaynaklarının ve çevrenin korunmasını sağlar.
- Biyodizel yağlayıcı özelliğinden dolayı motoru korur.
- Depolanması daha kolaydır. Dizelin depolanma koşullarında yapılabilir ancak dizelden daha temizdir.
- Taşınması güvenli bir şekilde yapılabilir.
- Tarımsal alanda kullanılabilir bu sayede istihdam da kuvvetli bir artış sağlanmış olacaktır.
- Çevreye herhangi bir şekilde zararı yoktur
- Kullanımda büyük avantajlar sağlar