Alkol Metre Nasıl Çalışır? : Alkol metre kelimesini çok kez duyduğunuzu tahmin edebiliyorum ancak bu sistemin nasıl çalıştığı konusunda birçoğumuzun da fikrinin olmadığından eminim. Bu makalemde bu konu üzerinde durmak istedim çünkü dünyada trafik kazalarının büyük bir bölümünün alkollü araç sürmekten kaynaklanmış olduğunu görebiliyoruz.
Özellikle kazaların ortalamasına bakarsak sürücü hatalarını bize gösteriyor dolayısıyla araçların ve sürücülerin denetlenmesi oldukça önemli bir konu. Özellikle de bir kesimin alkol aldıktan sonra aracın direksiyonuna geçiyor olması bu denetimlerin de sıklıkla yapılması gerektiğini bizlere düşündürüyor. Ülkelerin araç kullanımla ilgili eğitimlerinin yanı sıra aynı zamanda reklamlarında yapılması onların bilgilendirilmesi noktasında önemli. Ülkemizde bu tür uyarılara önem veriliyor olsa da yine de direksiyona alkollü şekilde geçen insan sayısı çok. İşte trafik ekipleri bu aşamada bu insanları trafikten engellemek adına büyük çaba harcıyorlar.
Trafik polislerinin özellikle gece denetimlerinde alkol kontrolü yaptıklarını biliyoruz şüpheli olan her araç durdurulup kontrol ediliyor ve bunun içinde kullanılan sistem alkol metre oluyor.
Bu cihazın teknik olarak çalışma prensibine baktığımız da kimyasal temeli bir redoks reaksiyon öngörüyor. Sürücüden alınan nefes örneğini alkali özücünün içine asidik potasyum dikromat solisyonu ile muamele edildiğinde çekilir. Bu durumda nefesteki alkol asetik aside aşağıdaki görselde gösterdiğimiz şekilde dönüştürülür.
Alkol Metrenin Çalışma Mantığı
Yukarıda gösterdiğimiz gibi nefes reaksiyonda etanol asetik asit ile oksitlenecek ve turuncu-sarı dikromat iyonundaki krom (VI), yeşil krom (III) iyonuna indirgenir. Sürücünün kan alkol seviyesi, bu renk değişiminin derecesini ölçerek kolayca anlaşılabilir. Türkiye’de araç kullanımında alkol promil sınırı 0.5 ‘dir. Buna göre . 0.5 promil ve üzeri promil değerleri bir sürücünün araç kullanması için yasaklanmıştır. Bu sınırların üzerinde kullanılan araç durdurulur ve çekilir.