Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali (GES), “Otlatma Pilot Uygulaması” ile hem yenilenebilir enerji alanında hem de hayvancılık/tarım endüstrilerinde önemli bir fayda sağlayarak çevre dostu bir çift kazanç projesine imza atıyor. Bu uygulama sayesinde, bölge çobanlarına uzak otlatma alanlarına alternatif bir çözüm sunularak verimlilik artırılıyor.
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata, “2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde, 3,5 milyon paneli barındıran Kalyon Karapınar GES’te, 70 koyun ile başlayan 600 koyuna kadar ulaşan deneme çalışmalarımız başarıyla tamamlandı. Güneş panelleri ile çevrili bir güneş parkı, koyunlar için ideal bir ortam sunarak hayvanların otlama sürelerini kısaltıyor ve bu da et ve süt verimlerinde artış sağlıyor. Ayrıca, komşu köylerimizdeki sürü sahiplerine de sahamızı açarak bölgedeki hayvancılığın gelişimine katkıda bulunuyoruz. Güneş enerjisi santralimizi bir güneş çiftliğine dönüştürme hedefimizi de sürdürüyoruz” dedi.
Ata, Kalyon Karapınar GES’in Mart 2023 tarihinde tam kapasite hizmete girdiğini belirterek, “Arazi başlangıçta tarımsal üretime ve hayvancılığa uygun değildi. Ancak zaman içinde gözlemlenen verim artışları ile toprağın bitki çeşitliliği ve verimliliğinde artış sağlandı. Güneş panellerinin gölgelemesi sayesinde mikro iklim oluştu, sıcaklık kontrolü sağlandı ve toprak tabakasının su tutma kapasitesi arttı. Bu durum, sahamızı çevresel olarak sürdürülebilir bir çiftlik haline getirmemize yardımcı oluyor. Koyunların toprağı gübrelemesiyle uzun vadede yemyeşil bir sahaya dönüşmesi mümkün olacak” şeklinde konuştu.
Ayrıca, projeyi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile paylaşarak Türkiye’deki mera ve otlatma üzerine çalışan sivil toplum örgütleri, girişimler ve kurumlarla iş birlikleri geliştirmek için görüşmelere başladıklarını ifade eden Ata, projenin ülkedeki diğer güneş enerjisi santrallerinde de uygulanabilmesi için tüm verileri ve deneyimleri paylaşmaya hazır olduklarını vurguladı.