Akıllı bina kelimesini çok kez duyuyoruz ancak kendi kafamızca yalan yanlış uydurduğumuz tanımlamalarla anlatmaya çalışıyoruz. Bu makalemizde buradan yola çıkarak siz değerli takipçilerimize akıllı bina nedir? Bilgi vermek istedik. Bir akıllı bina denildiğinde ilk akla gelen şey enerji verimliliği, iletişim sistemleri, güvenlik sistemleri, işyeri otomasyon sistemleri gibi noktaların önemli bir rolünün olması akla gelmelidir. Ancak bu binalarda kullanılacak olan malzemelerinde mühendislik başarısı olması gerekir. Akıllı bir bina tasarlanırken ilk önce statik ve dinamik yapısı göz önünde bulundurulmalıdır. Yani depreme karşı dirençli olması önemlidir. Akıllı binaların yapımındaki amaç maksimum fayda, maksimum tasarruf ve maksimum işlevin sağlanabilmesidir.
Akıllı bir binadan bahsedebilmek için yukarıda da belirtmiş olduğumuz dört temel unsurun mutlaka düşünülmüş olması gereklidir. Bunları sırasıyla açacak olursak şu şekilde bir değerlendirme yapılabilir.
Enerji verimliliği
Akıllı bir bina tasarlanırken birçok özelliğin bir arada olması planlanır. Bu beklentilerinde üzerinde olması şarttır. Gerek donanım gerekse enerjinin en yüksek seviyede olması gerekir. Akıllı bir binanın ayakta durduğu sürece ekonomik çözümler sunması beklenir ve bunun içinde doğru sistemlerle donatılması sağlanır. Akıllı bina içerisinde enerjinin veriminin sağlanabilmesi için öncelikli olarak harcanan enerjinin içeride kalması ve boşa gitmemesi planlanmalıdır.
Güvenlik sistemleri
Akıllı binalarda güvenlik ön plandadır. Dolayısıyla henüz yapım aşamasındayken gereken malzemelerin özenli bir şekilde tercih edilmesi sağlanır. Örneğin olası yangına karşın alevlerin büyümesinin önüne geçilecek olan malzemenin kullanılması uyarı ve söndürme mekanizmalarının devrede olması gerekir. Aynı zamanda da insanların konutlarını hızlı bir şekilde terk edebilmeleri için uygun tasarımın yapılması gerekir. Özellikle de engelli vatandaşların kullanımı dikkate alınmalıdır. Giriş ve çıkış güvenliği tam olarak sağlanmalıdır.
Mantolama Neden Yapılmalıdır? :Mantolama en basit şekliyle anlatacak olursak binaların ya da kurumların dış yüzeylerinin çeşitli maddelerle giydirilerek içerideki ısının dışarıya çıkmasını dışarıdaki soğuğun içeriye girmesini engellemektir.
İletişim-haberleşme sistemleri
Bina içerisinde ve de dışındaki personellerin kolaylıkla ve az bir maliyetle haberleşmesi sağlanmalı. Bunun içinde uygun olan sistemlerin kurulması gerekir. PBX telefon sistemi, telsiz sistemi, vidyotext, kablosuz internet, telekonferans sistemi örnek olarak gösterilebilir.
İşyeri otomasyon Sistemleri
İşyerinde çalışan personelin verimini artıracak olan her türlü mekanizma kurulmalı bilgi ve paylaşımında kolay yapılıyor olması sağlanmalıdır. Personel her durumda bina içerisinde rahat etmelidir.