Fosil yakıtlar bilindiği üzere nesli tükenmiş olan canlıların çok uzun yıllar boyunca hiç bozulmadn günümüze kadar ulaşmış olan bir kanıtlarıdır. Dolayısıyla hidrokarbon içeriğine sahip olan kömür, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının geneli için fosil yakıt tanımlaması kullanılmıştır. Fosil yakıt tükenebilir bir enerji kaynağı olduğundan dolayı da mutlaka doğru yönde ve doğru amaçlar doğrultusunda kullanılması gerekir. Mineral kaynaklar yenilenemez olduklarından dolayı da mevcutlarından başka bir kaynağa da sahip değillerdir.
Fosil yakıtlar geçmişten bugüne kadar önemini hep korumuş ve korumaya da devam ettiren bir yakıt türüdür. Aşırı kullanımı sonrasında çevreye zararlı etkileri olacağından dolayı doğru şekilde kullanılması şarttır.
Fosil Yakıtların Zararları Nelerdir?
Asit yağmuru oluşumuna neden olmak
Havanın karbondioksit oranını artırmak
İklim değişikliği yaratmak
Fosil yakıtların zararları yukarıda belirtilmiştir. Aynı zamanda küresel ısınmanın nedenler arasında da büyük katkısı vardır.
Peki, fosil yakıtlar insan hayatı için bu kadar önemli iken nasıl oluştuğunu da hiç merak ettiniz mi?
Fosil Nasıl Oluşur?
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yaşamı sona eren canlılar fiziksel olarak hava koşullarına maruz kalarak toprak, çamur ya da kum ile üzerleri kapanır bu sayede de hava ile temasları ortadan kaldırılmış olur. Hava ile teması kesilince uzun yıllar boyunca bozulmadan kalabilecektir. Daha sonrasında ise toprak altında katılaşarak fosil haline gelirler. Canlıların fosilleşme halleri fiziksel hava koşullarına bağlı olarak değişir. Bazı canlılar petrole dönüşürken bazıları da kömür ve mermer gibi şekillere dönüşebilirler.
Fosiller milyonlarca yıl toprak altında kaldıktan sonra bu hale gelir. Nedeni ise oksijenle temas etmemesidir. Oksijen ile temas eden bu kalıntılar çözülmeye başlarlar. Doğal bir enerji kaynağı olarak öne çıkan petrol, doğal gaz ve kömür fosil yakıtlar arasında yer alır.
Petrol Nasıl Oluşur?
Deniz altındaki bitki ve canlılarının çürüyerek yer tabanında birikmesi, zamanla deniz sularının çekilmesine bağlı olarak bu kalıntıların toprak ve kumla kaplanması, daha sonra da sıcaklık-basınç etkisiyle ayrılması sonucu meydana gelmiştir.