UGS Enerji, Çin, Almanya ve Abd ile sınırlı olan güneş panelleri için hücre imalatını Gaziantep’e taşıyacak.
Güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik yatırımların arttığı bir dönemde, bu tesisleri türk malı teknolojiyle gerçekleştirmeye yönelik arayışlarda yepyeni mertebeye gelindi. Ekonomi Bakanlığı, güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik mühim bir teknolojik yatırımı daha teşvik kapsamına aldı.
Çin, Almanya ve Abd’da yapılan , güneş panelleri için hücre imalatını Türkiye’de gerçekleştirmeyi planlayan kuruluş , mevduat teşviklerinden yararlandırılacak.
UGS Enerji mevzubahis yatırımla, senede 16,8 milyon güneş paneli hücre, 280 bin güneş paneli üretmeyi amaçlıyor . Projenin sabit mevduat tutarı 66 milyon 310 bin lirayı buluyor. Mevduat için tahmini 25 milyon dolar değerinde makine ve ekipman ithal edilecek.
Yatırım teşviki kapsamına edinilen kuruluş , gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirim oranı, sigorta primi işveren hissesi desteği , mevduat yeri tahsisi benzeri desteklerden yararlanacak.
UGS Enerji’nin sahibi Sinan Uğraş , yaptığı bildiride , enerjinin, son zamanlarda ekonomilerin gelişmesinde en mühim sektörlerden biri olduğunu ifade etti .
Ülkemiz’nin yüksek güneş enerjisi potansiyeli bulunduğuna işaret eden Uğraş , bu teknolojinin türk malı yatırımla gerçekleştirilmesinin ülke ekonomisine mühim bir katkı sağlayacağını ifade etti .
Güneşten elektrik imalatında panellerin hemen her yerde üretilebildiğini fakat hücre imalatının Çin, Almanya ve Amerika’yla sınırlı olduğunu belirten Uğraş , yapacakları yatırımla Ülkemiz’yi bu alanda dördüncü ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini altını çizdi . Uğraş , tesis için 22 profesörün katılımıyla Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Güneş hücresinin 2016 itibarıyla üretimine başlamayı planladıkları belirten Uğraş , tesisin imalata geçmesiyle tahmini 300 kişiyi istihdam etmeyi hedeflediklerini belirtti .