Jeotermal Enerji
Jeotermal kelimesinin kökeni Yunanca geo(dünya) ve termal(ısı) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşmaktadır.
Jeotermal enerji aslında dünyanın alt katmanlarında bulunmakta olan ve son derece önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilmekte olan bir çeşit termal enerjidir. Bu enerji kaynağı yüzlerce yıldır su ve yeryüzü ısıtmasında, tıbbi amaçlı tedavilerde ya da pişirme amaçlarıyla kullanılmaktadır.
Jeotermal enerjinin aslında bilimsel olarak tanımını yapmak gerekirse;
Jeotermal enerji:
Yerkabuğunun farklı katmanlarında ve derinliklerinde bulunmakta olan ve yeryüzündeki havzalardan beslenen sularla potansiyelini meydana getiren birikmiş ısının meydana getirmekte olduğu sıcaklıkları bölgesel olarak değişen ve bünyesinde daha çok erimiş mineral tuzlar ve veya gazlar içeren su ve buhardan oluşan bir hidrotermal kütledir. Yer altında bulunan bazı granit benzeri sert kayaların oluşturmuş olduğu sistemler de bünyelerinde su içermemelerine rağmen bir jeotermal enerji kaynağı olarak nitelendirilir. Bu kayalar herhangi bir akışkan içermemelerine karşı bazı teknik yöntem ve metotlarla ısısından yararlanılan, yerin derinliklerinde bulunan sıcak kuru kayalardır. En geniş anlamda yer kabuğunda depolanmakta olan ısıl enerji, jeotermal enerjiyi oluşturmaktadır.
Yerkürede bulunan termal rejimler kaynak tiplerine göre sınıflandırılmaktadır. Bunları sırasıyla listeleyecek olursak tıpkı aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Hidrotermal enerji
- Basınçlı yer altı enerjisi
- Magma enerjisi
- Sıcak kuru kaya
- Yerküre enerjisi
Bunlar jeolojik süreçte yeraltında biri veya birkaç tanesi tarafından yeraltının farklı bölgelerinde ve kısımlarında yerküre konsantrasyonu olarak oluşurlar. Yerküre enerjisi yerkabuğuna yakın bölgelerde oluşan bir ısıl enerjidir. Genelde bu yenilenebilir enerji dünyanın farklı bölgelerinde mevcut olmakta ve endüstriyel ısı ihtiyaçlarımızı karşılamada yada konutların ısıtılması ve soğutulması ve sıcak su ihtiyaçlarımızı karşılamada kullanılır.
Jeotermal enerji kaynağı hakkında kelimenin kökenlerinden başlayarak hangi alanlarda faydalanıldığına kadar değinmeye çalıştık umarım sizler içinde faydalı bir yazı olmuştur.