Başlığımızı gördüğünüz andan itibaren aslında endişeye kapılmış olduğunuzu tahmin edebiliyorum. Çünkü maziye baktığımız da Atom bombası hakkında hiç de olumlu bir şey duymadık. Peki, genel olarak Atom bombası nedir? Bir tanımlama yaparsak ne söyleyebiliriz?
Kararsız olan atomların çekirdeklerinde zincirleme bölünmelerin meydana gelmesi neticesinde çok hızlı ve bir anda patlama meydana gelecektir. İşte bu patlama sonucunda ortaya çıkan enerjiye atom bombası denilir. Burada ince bir çizgi vardır. Eğer ki bu zincirleme patlamalar kontrollü bir şekilde yapılabilirse bu durumda atom pili ya da nükleer santral meydana gelecektir.
Atom Bombasının Yapımı Çalışmaları
Atom enerjisi konusunda 1869 yılında yapılan bir araştırma neticesinde atom çekirdeklerinin bir enerji deposu olduğu keşfedilmiş. 1919 yılında ise azot gazı çekirdeğini radyoaktif cisimlerin yaymış olduğu taneciklerle bombardıman edip azot çekirdeğini oksijen çekirdeğine dönüştürme işlemi başarılmıştır.
Bu çalışma neticesinde ise çekirdek reaksiyonu üzerindeki araştırmalarında gelişmesi sağlanmış ve 1934 yılında transuranyum denilen bir element meydana getirilmiştir. Tüm bu bilgiler ise 1938 yılında alman bilim insanlarını harekete geçirmiş ve uranyum çekirdeğini nötron bombardımanına tutarak aynı boyda olan 2 çekirdeğe bölmeyi başarmışlardır.
235 bir uranyumun çekirdeğine bakarsak içerisinde 92 proton ve 143 nötron bulunur kararsız olan bu çekirdekte ise enerjinin fazla olması demek her an patlamaya hazır bir bomba demektir. Eğer ki siz bu durumdaki bir çekirdeğe 1 nötron daha gönderirseniz bu durumda daha yüksek bir enerji elde edebilirsiniz.
Her çekirdek ne kadar fazla bölünürse bu durumda daha fazla enerji meydana gelebilecektir. Örneğin bir kilo uranyum çekirdeğinin bölünmesiyle yaklaşık olarak 2.500 ton kok kömürünün çıkarmış olduğu enerji ortaya çıkacaktır.
Atom bombasıyla ilgili ilk çalışmalar ikinci dünya savaşının yaklaşmaya başladığı yıllardı. ABD ise alman bilim insanlarının bu çalışmalarının farkına vararak bir atom bombası yapabileceklerini düşündüklerinden dolayı daha önce sonuca ulaşabilmek açısından kendileri de çalışmaya başlamışlardır.
“Atom bombasının kullanılması” hakkında merak ettiğiniz sorular için tıklayabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen bilgiler doğrultusunda 1942 Aralık 02’de ilk reaktör çalışmış olmuştur. Bu da ilk atom bombasının bulunduğu tarih olarak kesinlik kazanmıştır.