Atom bombası bugün dünyanın kaygı ile bakmış olduğu nükleer felaketlerden bir tanesidir. Ancak bu felaketin boyutlarının anlaşılabilmesi açısından ilk önce atom bombası nedir? bunu bilmek gerekiyor. Bu anlamda aşağıdaki linkten makalemizin devamını okuyabilirsiniz.
Atom bombası nedir? : Kararsız olan atomların çekirdeklerinde zincirleme bölünmelerin meydana gelmesi neticesinde çok hızlı ve bir anda patlama meydana gelecektir. İşte bu patlama sonucunda ortaya çıkan enerjiye atom bombası denilir.
Tanımlamamıza kısaca göz attıktan sonra ilk atom bombasının kullanılması hakkındaki bilgilere geçelim. Sene 6 Ağustor 1945 ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uranyum bombası yani diğer bir ismiyle atom bombası Japonya’nın Hiroşima şehrine atılmıştır. Daha sonrasında ise 09 Ağustos 1945 yılında ikincisi olan Plutonyum bombası Nagazaki’ye fırlatılmıştır.
Amerika’nın atmış olduğu bu atom bombası neticesinde Japonya 2. Dünya savaşından çekilmek zorunda kalmıştır. Felaketin büyüklüğüne bakacak olursak yaklaşık olarak 300 bin’den fazla insan ölmüş ve 250 bin kişiye yakın insan da yaralanmıştır. Bugün bölgede o zaman ki radyoaktif ışınlardan etkilenmiş olan insanları ve onların çocuklarını görebilmek mümkün. Bugün aradan tam 76 yıl geçmiş olmasına karşın halen korku ve huzursuzluk da devam ediyor.
Atom bombası bir insanın hayal edemeyeceği şekilde çok hızlı bir biçimde yayılır. Yayılmasında etken ise rüzgârdır. Bu rüzgârın etrafa bu etkileri yayması yaklaşık olarak 5 saniye alacaktır. Sonrasında ikinci bir etki gelir ve etrafta ayakta bulunan her şey yıkar. Buna binalar, ağaçlar da dâhildir. Ancak çelikten yapılmış olan binalar bu rüzgâra karşı ayakta kalabileceklerdir.
Atom bombasının insan sağlığı üzerindeki etkisine bakarsak Gamma denilen ışınlar kandaki akyuvarları yani lökositleri ciddi anlamda tahrip eder. Bu bağlamda kandaki alyuvarların da üremesi duracaktır. Hiroşima’da atılan bu bomba ile birlikte yaklaşık olarak 9 bin kişi ölmüş ancak bu orada meydana gelen zayiatında yaklaşık olarak % 15’ i kadar küçük bir ölümüdür. Atom bombası atıldığı yerdeki yaklaşık olarak birkaç kilometre uzaklığa etkisini dağıtabilmektedir. Ancak günümüzde üretilmiş olan atom bombasının da bu mesafeyi daha fazla genişletebilecek güce sahip olduğu bilinmektedir.