Rüzgar gücü, elektrik üretmek için rüzgar türbinleri, mekaniksel güç için yel değirmeni, su veya kuyu pompalama için rüzgar pompaları veya gemileri yürütmek için yelkenler kullanarak rüzgarın kullanışlı formundaki [highlight]rüzgar enerjisi[/highlight]nin sonucudur.
2009’un sonunda dünya çapındaki rüzgar güç jeneratörlerinin kapasitesi 159,2 GW (GigaWatt) idi. Enerji üretimi ise 340 TW (TeraWatt) idi. Bu da dünyada kullanılan elektriğin %2’si anlamına geliyor. Enerji üretimi, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında ikişer kat olmak üzere hızlı bir şekilde artıyor. 2008’de Statik (veya durağan) elektrik üretimi Danimarka’da %19, İspanya ve Portekiz’de %13, Almanya ve İrlanda’da %7 olmak üzere bazı ülkelerde (hükümetin desteğiyle) rüzgar gücü gözle görülür şekilde, hızla artıyor. Türkiye’de çalışmalar yeni yeni başladı. Mayıs 2009 itibariyle 80 ülkede ticari olarak rüzgâr gücü kullanılıyor.
Büyük boyutlu rüzgar tarlaları, elektrik iletim sistemine bağlanır. Daha küçük tesisler, üretilen elektriği sistemden ayrılan yerlerde kullanır. Bazı şirketler, küçük tesislerde üretilen fazla elektriği satın alıyor. Güç kaynağı olarak rüzgâr enerjisi fosil yakıtlara bir alternatiftir bu yönüyle yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki yerini ve önemini günden güne güçlendirmektedir. Çünkü, bol, yenilenebilir, alıcı kitlesi geniş, temiz ve işlem esnasında sera gazı etkisine neden olmamaktadır. Bununla birlikte görüntü kirliliğine ve çevreye verdiği etkilerden dolayı rüzgâr tarlalarını inşa etmek genelde hoş karşılanmıyor.
Ekonomik olarak sadece rüzgar olduğunda kullanılabiliyor olmasından dolayı rüzgar gücü düzensizdir. Hidrolik güç ve standart yük işletme teknikleri gibi diğer kaynaklar ihtiyaca göre kullanılır. Rüzgârın seyrek aralıklarla esmesi, toplam talepten daha az kaynak sağlandığında bazı problemleri beraberinde getirir. Fakat maliyeti oranı daha azdır.
Bu yazıda wikipedia dan faydalanılmıştır.
[box type=”info” align=”aligncenter” ]Ayrıca okumanızı tavsiye edebileceğimiz diğer yazılar:
[highlight]Rüzgar Nedir?
Rüzgar Enerjisi
Rüzgar Enerjisi Nedir?[/highlight][/box]