Enerji talebine yanıt vermek her geçen gün daha mühim bir sorun haline geliyor. Bilhassa hızlı kalkınma süreci hayatını sürdüren ülkelerde yenilenebilir enerji yatırımları hız kazanıyor, fakat yalnızca rüzgar ve güneş enerjisi ile değil maliyeti daha düşük olan enerjilerle de ilgilenmek herkesin çıkarına. İşte o enerjilerden biri; Atık madde enerjisi, daha anlaşılır bir dilde ifade edecek olursak çöplerden enerji üretmek.
Dünyada her gün milyonlarca ton atık madde çöp olarak bir kenara atılıyor. Yalnızca amerika birleşik devletleri’de çöpe giden atıkların 100 bin megawatt enerjiye eşdeğer olduğu araştırmalar sonucu olarak ortaya konulmuş vaziyette . Can sıkıcı bir hal alan bu durum yepyeni geliştirilen teknolojiler ile değişmeye başladı.
Çöpten gaz üretmek, enerjiye dönüştürmek
Biyoyakıt olarak malum atık maddeler yalnızca atılan çöplerden değil, aklımıza gelebilecek her çeşitli işe yaramayan eşyadan oluşmakta. Burada esas olan durum maddenin karbon kaynaklı olması, çöpler de ön plana ilk çıkan atıklar. Çöplerden enerji üretimi düşünce uzunca yıllardır üzerinden tahmin edilen bir konu, fakat son zamanlara civarı sebep teknolojik yetersizlik gerekse de astarı sebebinden pahalıya gelme bakımından ötürü ivme kazanamamış bir konuydu. Son senelerde bu durum değişti, büyük bir biyoenerji şirketi 2015 senesinde kuracağı kuruluş ile senede 160 bin ton atığı tahmini 40 milyon litre otomobil yakıtına çevirebileceğini ve bu imalatın petrol fiyatlamasından daha ucuza gelebileceği ifade etti . Tesisin işleyiş tarzına bakılırsa makinelerin tahta, kumaş, pet şişe ve kağıt gibi atık maddeleri küçük parçalara bölerek katı maddeden gaz haline dönüştürdüğünü daha daha sonra gerçekleşen kimyevi reaksiyon ile de gazların etanol ve mazota çevrildiğini görüyoruz. Bu durum çöplerin enerjiye çevrilmesi konusunda yakın gelecekte daha mühim adımların atılabileceğinin de bir göstergesi.
Nükleer atıklar enerjiye dönüştürülebilir mi
Her ne civarı yenilenebilir enerji destekçilerinin karşı olduğu bir enerji üretim yolu olsa da nükleer enerjide dünyamızın bir gerçeği ve nükleer enerji santrallerinin sayısı da süratle artmakta. Bu durum bilhassa binlerce yıl ortadan kalkmayan atıklar çıkaran nükleer enerji santrallerinin baş belası olmaya devam edeceğini gösteriyor, zira bu atıklar hem yok olmuyor aynı zamanda radyoaktif tehlikeleri devam etmektedir . Tüm bu durumu değiştiren bir haber ise yakınlarda duyuldu, amerika birleşik devletleri menşeli bir şirket nükleer atıklardan enerji üreterek hem atıkları daha kısa sürede yok olacak duruma getirebileceğini aynı zamanda atıklardan faydalanılabileceğini bilgisini verdi . Şu An Için araştırmalar devam etse de bu durumun gerçeğe dönüşmesi dünyamız için çok iyi olacaktır.