Yeşil bina konsepti ve uygulaması Türkiye’de daha çok kuruluş aracılığıyla benimsenirken, bu çalışmalarda ön plana çıkan şirketler göze çarpıyor .
Türkiye İş Bankası’nın İstanbul Levent’teki genel müdürlük binası, “mükemmel” seviyesinde yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı.
Avrupa’da sürdürülebilirlik konusunda saygın bir kuruluş olan ve tüm yeryüzünde çevre dostu binaları belgeleyen İngiltere merkezli Bina Araştırma Kuruluşu (BRE) aracılığıyla yetkilendirilmiş olan BREEAM In Use Denetçisi’nin yaptığı ölçümlendirme sonucu olarak , İş Bankası’nın 2014’te “çok iyi” olan yeşil bina sertifikası bu sene ” muhteşem ” düzeyine yükseltildi. Sertifika seviyesinin yükseltilmesinde; işletim sistemlerinin ve tüketimlerin takip edilmesi, raporlanması ve belgelenmesi, enerji verimliliği alanında yapı içerisinde kullanılan belirli alanlardaki ışıklandırma armatürlerinde LED uygulamasının başlatılması, bina için risk ölçümlendirme raporu hazırlanması, afet hazırlık ve koordinasyonu ile ilgili raporlama ve tedavi yapılması , bina kullanıcıları için iş güvenliği eğitimleri verilmesi, bina dışındaki peyzaj alanlarının ekolojik kıymetini artırmak için iyileştirmelerin yapılması , bisiklet parklarının oluşturulması ve enerji ihtiyacının bir bölümünün yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilmeye başlanması gibi unsurlar etkili oldu .
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Levent Korba, yeşil bina tanımının yapı pazarında doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binaları tanımlamak için kullanıldığını belirterek , “Yeşil Bina Sertifikası” için çalışmalara 2013 senesinde başladık. Geçen yıl bu sertifikayı ‘çok iyi’ derece ile ele geçirdik ve Ülkemiz’de bu sertifikayı alan ilk Türk bankası olduk. Bu yıl da sertifikamızı ‘mükemmel’ düzeyine yükselttik. Çevrenin ve doğanın korunması çerçevesinde yaşama geçirdiğimiz çalışmalarımızın böyle takdir görmesinden büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu .
Sertifika sürecinde, “bina” ve “bina idaresi ” olmak üzere iki ayrı başlık altında performans tespiti yapıldı . Enerji, su, malzeme, atıklar, kirlilik, ulaşım , arazi tüketimi , bina idaresi ve sağlık başlıklarında yapılan değerlendirmelerle verilen ‘BREEAM In-Use’ sertifikası, yeşil bina ve çevre uyumu ile ilgili uluslararası bir standart olarak kabul ediliyor.