Günümüzde fosil yakıtlar ile çalışan güç santrallerinin çoğu, bu yakıtları suyu buharlaştırmak için bir sıcaklık kaynağı olarak kullanmaktadır.
Kaynayan suyun meydana getirdiği buhar daha sonra büyük türbinleri çevirmekte kullanılmakta ve bunun sonucu olarak harekete geçen jeneratörler ile elektrik üretilmektedir. Yeni nesil güç santralleri ise fosil yakıtların yerine güneş enerjisini suyu buharlaştırmak ve böylelikle türbinleri döndürmek için kullanmaktadır.
Bu çeşit güneş enerjisi sistemlerine toplayıcılı solar güç sistemleri denir. Bu sistemlerin üç ana çeşidi vardır.Parabolik-oluk,çanak-motor ve güç kulesi.
Parabolik-Oluk sistemleri güneş enerjisini uzun , U şeklinde eğimli aynalar yardımıyla bir noktada yoğunlaştırır.Güneş ışınlarının yoğunlaştırıldığı bu noktadan başka bir söylemle oluktan bir boru geçirilir. Böylelikle güneş ışınları yoğunlaştırılmış olarak bu borunun üzerine düşer ve içinde devirdaim şeklinde bulunan yağı ısıtır. Isınan sıcak yağ daha sonra aynı eski tip güç santrallerinde olduğu gibi suyun buharlaştırlmasında kullanılır.
Çanak-Motor sistemleri ise büyük uydu antenlerine benzeyen aynalar ile kaplanmış bir çanak yardımıyla güneş ışınlarını bir alıcının üzerinde yoğunlaştırır. Bu alıcının görevi ısıyı emmek ve motorun içine bulunan sıvıya emdiği ısıyı iletmektir. Isı, motorun içerisinde bulunan sıvının patlamasına ve pistonları itmesine sebep olur . Böylelikle ele geçirilen mekanik güç jeneratörün veya alternatörün elektrik üretmesi için kullanılır.
Güç Kulesi sistemi geniş bir alana yayılmış aynalar yardımıyla güneş ışığını aynaların ortasında bulunan bir kulenin tepesindeki alıcının üzerinde yoğunlaştırır. Bu sıcaklık , alıcının içinde devirdaim yapan erimiş tuzun ısınmasını sağlar . Isınan sıvı/akışkan tuz ise yine bilinen güç santrallerindeki gibi suyu buharlaştırmak ve türbinleri döndürüp jeneratör ile elektrik üretmek için kullanılır. Sıvı/akışkan tuz sahip olduğu ısıyı iyi tuttuğu için , elektriğe çevrilme işleminde kullanılmadan öncesinde günlerce saklanabilir. Başka bir söylemle , bulutlu bir günde veya güneş battıktan sonra da elektrik üretmek olasıdır .
Düzce merkezden ben Hami Savun. selamun aleyküm sayfanız harbiden iyi, paylaşımların devamını bekliyorum 13-11-2017 02:39:40
Alparslan Cengiz Turgut Güneş Enerjisi Sistemleri Çağatay Turgut çok güzel.
Güneş Enerjisi Sistemleri Şırnak sevgilerle
Güneş Enerjisi Sistemleri ve Çağatay Turgut begendim dedi.
Selami Şerifalioğlu Güneş Enerjisi Sistemleri Çağatay Turgut çok güzel.
Güneş Enerjisi Sistemleri ne zaman cumartesi gününde Elif Barış bu siteden okudum.