Jeotermal enerji çeşidi yer altındaki suların kaya ve akışkanlıkların ısınının yükselerek yer yüzüne sıcak olarak çıkması demektir. Kelime anlamına baktığımız zaman yunanca’dan gelme yeryüzü anlamını taşımaktadır. Therme kelimesi ise ısıdır ve jeotermal olarak yeryüzüne çıkan sıcak su şeklinde tanımlanabilir.
Yeryüzünün dış ısısı kadar iç ısısı da mevcuttur dolayısıyla 4 milyar yıl öncesinde dönersek yüksek sıcaklıklar sonucunda bir araya gelmiş olan toz ve gazlardan kaynaklanan bir ısı mevcuttur bu ısı ise sürekli olarak kendisini yeniler.
Bu sıcaklığın derecesi çok büyüktür ve etrafında bulunan sulara kadar erişebilirler. Dolayısıyla gaz içerebilen ve doğal olarak çıkan bu su ve buharı sayesinde şifalı da olabilecek bir enerji ortaya çıkacaktır.
Jeotermal olarak çıkan bu suların bir özelliği de meteorik olmasından kaynaklıdır. Bu nedenle de yer altındaki sular kendiliğinden beslenir. Pratikte baktığınız da bu beslenmenin üzerinde herhangi bir kullanım olmazsa tükenmezler. Özellikle yağmur, kar, deniz ve magmatik sular yeryüzündeki çatlaklardan içeri sızarak bu suları beslerler jeolojik koşullar devam ettiği sürece bu enerji de sürekli olarak ortaya çıkacaktır.
Durumu farklı bir şekilde anlatacak olursak dünya da yağan yağmurlar ya da su kaynakları uygun olan bölgelerdeki kaya ya da magma tabakasına yakın olan bölgelerden geçerek ısınırlar ve tekrar yeryüzüne çıkarlar. Bu döngü süreklilik arz ettiği içinde yenilenebilir bir enerji olarak kabul edilir.
Jeotermal Enerji Avantajı
Jeotermal enerjinin verimi oldukça yüksektir ve doğrudan elde edilebilir. Bu nedenle de maliyeti oldukça düşüktür. Doğru bir şekilde yenilenebilirse o zaman kesintisiz olarak güç kaynağı sağlar.
Jeotermal enerjiden elde edilen enerjinin maliyeti hidroelektrik enerjisi dışındaki tüm enerjilerden daha düşüktür.
Çevreye hiçbir şekilde zararı olmadığı gibi şifa kaynağı olarak da tanımlanabilirler.
Jeotermal enerji kullanılarak son dönemde elektrik enerjisi üretimi de gerçekleştirilmiştir. Bunun için santral ve çevrim verimleri artırılmıştır.
Jeotermal enerji tek bir alanda değil farklı alanlarda kullanılabilir.
Jeotermal enerji sayesinde fosil yakıtlara ihtiyaç da en aza indirilecektir.
Doğal gazlarda patlama riski vardır. Ancak jeotermal enerjide bu şekilde risklerin hiç biri söz konusu değildir.