Daha önceki yazımızda Elektrik Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır? Konulu bir makaleyi sizinle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise elektrik çarpması nedenleri hakkında sizlere bilgiler vermeye çalışacağız. Elektrik çarpmalarını birkaç başlık altında toplayabiliriz bu başlıklar ise aşağıda geniş bir şekilde değerlendirilmiştir.
Yüksek gerilimli elektrik çarpmaları
Yüksek gerilimli elektrik çarplarının en büyük nedenini iş kazaları oluşturmaktadır. Bu şekilde yaralananlara baktığımızda genelin gençler olduğunu görebiliyoruz. Çalışılan yerin tehlikesine göre değişkenlik kazanan bu çarpılmalarda şiddet oldukça önemlidir. Özellikle yağışlı havalarda elektrik ve ekipmanlarıyla uğraşmak çarpılmalara en büyük nedenler arasında gösterilmiştir.
Düşük gerilimli elektrik çarpmaları
Düşük gerilimli elektrik çarpmaları genellikle ev ortamlarında olur ve çocuklar ve kadınlar sıklıkla çarpılan gruplardır. Örneğin küçük bir çocuğun elektrik kablosunu ısırmasını buna özetleyebiliriz. Düşük gerilimli çarpılmalar başta banyo olmak üzere mutfak gibi doğrudan elektrikle zemin ile temas edildiğinde yalıtım yetersi ise yaşanabilir. Ellerin ıslak olarak elektrikli cihazlara dokunulması da elektrik çarpılmalarına neden olabilecektir. Özellikle evde yapılacak elektrik tamirlerinde enerjinin kesildikten sonra yapılması bu kazalarında önüne geçilmesini sağlar. yüksek voltajlı elektrik çarpması insana iki şekilde zarar verir birincisi vücudun elektrik sistemini bozar ikincisi ise yumuşak dokulara zarar verir.
Baş-Boyun
Elektrik çarpmalarında ilk etkilenecek olan nokta baştır. Buna bağlı olarak yanaklarda ve sinir sisteminde çarpmanın bulguları görülebilecektir. Elektrik çarpan bir kişide katarakt görülebilir.
Kalp ve dolaşım sistemi
Elektrik çarpmasında vücudun pek çok noktası etkilenebileceği gibi özellikle kalp ve dolaşım sistemine ciddi zararlar verebilir. Örneğin kalbin durması elektrik çarpmalarında sık görülen bir durumdur. Ancak her elektrik çarpmasının kalbi durduracağı söylenmez.
Cilt
Cilt elektriğe kapılma şeklinize göre değişiklik gösterecek reaksiyonlar verir. Örneğin çarpılan alan enerjiye yakın ise bu durumda o bölgede ısı yükseleceğinden dolayı cilt yanıkları görülebilecektir. Elektrik yanması sonrasında ciltte oluşan yanmalar elektriğin girdiği ve çıktığı yeri göstermez. Elektrik çarpmaları durumunda en çok etkilenen cilt bölgesi eller ve kafatası olmuştur. Ancak zeminin durumuna göre ayaklarda da yanmalar görülebilir.
İhsan selam arkadaşlar sayfa vallaha hoşuma gitti, saolun
Elektrik Çarpması Nedenleri için teşekkürler.
Elektrik Çarpması Nedenleri için teşekkürler.