Elektrik mühendisliği denildiğinde tek bir tanımlama kullanılamaz. Burada bazı üniversiteler ve üniversiteler arasındaki eğitim sisteminin farklılığından dolayı geniş bir anlamda kullanılabilir. Dünyaya bakarsak elektrik mühendisliği denildiğinde elektrik ve elektronikle ilgili olan tüm mühendislik dallarının genel adı şeklinde tanımlanabilir ancak Türkiye için bunu güç mühendisliği şeklinde de tanımlayabiliriz. Bu anlamda Türkiye’de elektrik mühendisliği alt bölümlere ayrılmıştır. Bu alt bölümler ise aşağıdaki gibi listelenebilmektedir.
- Kontrol Otomasyon Mühendisliği
- Elektronik Haberleşme Mühendisliği
Ülkemizde Elektrik Mühendisliği
Elektrik mühendisliği Türkiye içinde farklıdır. Örneğin üniversiteler bu bölümlerin isimlerini farklı telaffuz etmişlerdir. Buda anlaşılabilirlik kavramını biraz daha genişletmiş. Mesela şu şekilde bir örnek verebiliriz. ODTÜ elektrik mühendisliği tek bir bölüm olarak eğitim veriyor. Ancak İTÜ ve YTÜ bu anlamda iki bölüme ayrılarak elektrik mühendisliği ve elektronik haberleşme mühendisliği isimlerini kullanmaktadır. Bu da anlaşılma kavramına biraz daha karışıklık getirmiştir.
Elektrik mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliği arasında ise bir takım farklılıklar söz konusu olacaktır. Mantık olarak bakıldığında elektrik elektronik mühendisleri daha tecrübeli ve üst gibi görünüyor olsalar da aslında elektrik mühendisleri işlemiş olduğu bazı dersler sayesinde kendilerini ayrı bir alanda değerlendirebilirler. Bu farklara bir bakarsak en büyük farkın ise yüksek akım imza yetkisi olduğunu görebiliyoruz. Yani elektrik mühendisleri bu şekilde bir imza yetkisini kullanabiliyorlarken elektrik elektronik mühendislerinin bu imza için yetkileri yoktur. Bunun için elektrik elektronik mühendislerinin son sınıflarda ekstra dersler alması gerekir.
Kısaca sonuç olarak şu şekilde özetleyebiliriz. Türkiye’de elektrik mühendisliği ve güç mühendisliği olarak bilinmektedir ilgilendikleri alanlara baktığımız da ise elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, enerji sistemleri ve alternatif akımda çalışan yüksek güçlü cihazların (elektrik makinaları, güç transformatörleri vb.) tasarımı, geliştirilmesi, korunması, denetimi, güvenliği, işletilmesi ve yüksek akım konularıdır.
Elektrik Mühendisliği Eğitimi Veren Üniversiteler
Elektrik mühendisliğinde eğitim veren yalnızca dört üniversite vardır. Bu üniversiteler ise şu şekilde sıralanmıştır.
- İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ)
- Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ)
- Kocaeli Üniversitesi
- Afyon Kocatepe Üniversitesi
Yukarıda belirtmiş olduğumuz üniversitelerin dışındakilerin elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri vardır.
“Elektrik Mühendisliği Nedir?” üzerine bir yorum