MR’da Radyasyon Var mı?

Photo of author

By İhsan

(MR), manyetik rezonans görüntülenmesidir. Bu işlem esnasında canlılarının iç organlarının ve dokularının görüntülenmesi sağlanır. Bu tıbbi anlamda teşhis ve tanı amaçlı olarak kullanılan bir yöntemdir. MR 1,5 tesla güçtedir ve ciddi bir teknoloji içerir. Her bölge için özel olarak çekim işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu cihazın genel çalışma mantığına baktığımız da ise şu şekildedir.

Bu cihazlar büyük mıknatısların oluşturmuş olduğu manyetik bir alanın içerisinde belli anatomik yapıları diğer yapılardan ayırır bu da hastalıklı bir dokunun tespiti noktasında yardımcı olacaktır. MR sırasında dokularda bulunan hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntüleri de meydana getirir bunun içinde MR’da radyasyon yoktur. Radyasyonun yerine vücudumuzdaki hidrojen atomlarının içerisindeki protonlar uyarılacaktır. Bunun içinde bebeklerde özellikle de gebelerde uygulanması tavsiye edilmez.

MR'da Radyasyon Var mı? Diğer Haberler

MR’da Radyasyon var mı?

MR radyasyon olmadığından dolayı da doktorlar tarafından tanı noktasında tercih edilen bir cihaz olarak kullanılmaktadır. Türkiye’ de ve dünya da sağlık önemli konudur dolayısıyla sağlığın gereğinin yerine getirilmesi demek onu düzene koyarken bozmamak demektir. MR’ da bu noktada radyasyon içermediğinden dolayı dünyada tercihen kullanılan cihazlardır.

MR Radyasyon migren, baş ağrıları, nörolojik hastalıklar, beyin tümörleri, epileptik nöbet geçirenlerde, göz, kulak, çene ve nuna bağlı eklem problemlerinde, omurga kaymaları, disk kaymaları, disk fıtıkları, omuz, diz eklemlerinde, spor yaralanmalarında, karın içi organları hastalıklarında, kalp ve kemik yapı hastalıklarını görüntülemede kullanılabiliriz. Felç geçirme bunama, multipl skleroz gibi sinir sistemi hastalıklarını tanı ve teşhisinde en duyarlı yöntemlerden birisidir.

MR çekilmeden önce günlük hayatınıza devam edebilir hasta yemek ve ilaçlarını içip gelebilir. Hastanın tıbbi geçmişi de önemlidir. Hasta üzerinde bulunan metal eşyaları çıkartarak MR  odasına girmelidir. Ayrıca protez taşıyan, kalp pili bulunan, göz içinde yabancı cisim bulunanların MR çekilmesi önerilmez.

“MR’da Radyasyon Var mı?” üzerine 2 yorum

    • Afedersiniz Seda Hanım, site içeriğimizi düzgün yazması için onca para ödediğimiz yazarımız malesef bir çok yazıda hata yaparak bizi hayal kırıklığına uğrattı. Bu hatalı yazılar en kısa zamanda düzeltilecek ve güncellenecektir. İyi günler dileriz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.