Mantolama zorunlu olması yürürlükte olan bir uygulama bu nedenle de özellikle yaz mevsimlerinde eski binaların yalıtıma biraz daha hız verdiklerini görüyoruz. İnsanların binalarına yalıtım yapma isteklerinin en büyük nedeni de zorunluluk ve bunun bir süre dâhilinde olduğunu düşündüklerinden kaynaklanıyor. Sistemin zorunluluğunun kaldırıp kaldırılmamasından önce isterseniz mantolama uygulamasının yapılış amacına bakalım.
Mantolama Neden Yapılmalıdır?
Mantolama en basit şekliyle anlatacak olursak binaların ya da kurumların dış yüzeylerinin çeşitli maddelerle giydirilerek içerideki ısının dışarıya çıkmasını dışarıdaki soğuğun içeriye girmesini engellemektir. Bu sayede bina içerisindeki enerji israfı da en aza indirilmiş olacaktır. Mantolama yapım esnasında belki ödemiş olduğunuz meblağ size o dönem yüksek gelebilir ancak sonrasında yapmış olduğunuz tasarruf sizin harcamış olduğunuz paranın da geri dönüşünü sağlayacaktır. Günümüzde binalar enerji kimlik belgelerine göre sınıflandırılmaktadırlar. Örneğin bu belgeye sahip olan bir binanın değeri olmayana göre daha fazladır. Enerji israfının önlenme derecesine göre de binalar sınıflandırılmış olacaktır. Kısacası enerji belgesi binaların yalıtım özelliklerini ısıtılması veya soğutulması konusundaki verimin bilgilerini bize aktaran bir belge.
Peki, 2017’de binalar için mantolama alınması zorunluluğu da var mı?
Mantolama ile ilgili karar 2000 yılında çıkmış ve resmi gazetede yayınlanmıştı. Buna göre yeni inşaatı başlanan her binanın yalıtımı olması gerekiyor. Ancak eski binalarda bu durum söz konusu olmadığından dolayı bir zorunluluk durumu söz konusu olmuştu. İşte bu sorunun yanıtını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şu şekilde açıkladı.: “Zorunlu olan husus mantolama yaptırmak değil 02.05.2017 tarihi itibarıyla mevcut-yeni tüm binaların enerji kimlik belgelerini almış olmalarıdır.” Bunun yanı sıra Bayındırlık ve İskân Bakanlığı bir soruya verdiği cevapta şu ifadelere yer veriyor.
“… 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin” geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir. Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir…”
Binalarda Enerji Verimliliği :Mevcut binaların enerji randımanlı niteliğe dönüştürülmesi konusunda 1 . Eylemden ele geçirilen kapsamlı rapora ve geri bildirimlere göre kapasite oluşturma ve iyileştirme çalışmaları yapılması değerlendiriliyor.
Buna göre, eski binalar için mantolama zorunluluğu bulunmayıp, tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesine sahip olmaları gerekiyor.