Hidroelektrik enerjisi bilindiği üzere akan suyun gücüne dayalı olarak üretilmiş olan bir enerji çeşididir. Bu nedenle de verimli ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilmektedir. Bugün dünya üzerinde yenilenebilir ve maliyeti düşük enerji çeşitlerine baktığımız zaman ilk sırada hidroelektrik enerjisini göstermek yerinde olacaktır.
Hidroelektrik kelime anlamıyla Latince’dir ve su anlamına gelen Hidro kelimesinden türemiştir. Elektrik ise sizin bildiğiniz anlamda kullanılır. Dolayısıyla bu iki kelimeyi birleştirdiğimizde Hidroelektrik ve sudan üretilen elektrik anlamını görebiliriz. İnsanlar suyu her çağda çeşitli amaçlar için kullanmışlar ve kullanmaya da devam etmişler. Su denildiğinde aklımıza her ne kadar içtiğimiz su geliyor olsa da kullanım alanlarının çok fazla olduğunu da belirtmek gerekir. Suyun gücünden insanoğlu çok kez faydalanmıştır. Örneğin dalga enerjisi bu anlamda suyun gücü kullanılarak elde edilen bir enerji çeşididir. Ancak bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki haberimiz de ilginizi çekebilecektir.
Dalga – Gelgit ve AkIntI Enerjisi Nedir? : Gel-git ve akıntı enerjisi ile okyanusların ve denizlerin derin ve sığ yerlerindeki sıcaklık farkından yararlanarak enerji elde eden Okyanus Isıl Enerji Dönüşümü (OIED) sistemidir. Bu sistemlerin şuan da çoğu deneme aşamasında olup hayata geçirilmesi eli kulağındadır. Dünya üzerindeki toprak ve suların farklı ısınması sonucu oluşan rüzgârların deniz yüzeyinde esmesi ile dalgalar meydana gelir. Dalgalardaki güç dalga hareketliliği, dalga boyu ve su yoğunluğu ile belirlenir. Makalenin devamı için tıklayınız…
Yukarıda belirttiğimiz üzere dalga enerjisi ile hidroelektrik enerjisini birbirine karıştırmamak gereklidir.
İlgilenebilirsiniz: Güneş Enerjisinin Avantajları
HİDROELEKTRİK ENERJİSİ NASIL ÜRETİLİR?
Yukarıda bu sistemin adı ve çalışma mantığı konusunda kısa bir giriş yapmak istedik. Ancak bu işin bir de üretim aşaması vardır. Burada ilk bilinmesi gereken şey elektrik üretilmesi için bir santralin kurulması gerekir. Bu hidroelektrik santralinde enerjinin üretilmesi için gövde kısmı yer alır. Bu gövde kısmı türbin olarak isimlendirilir ve amacı kinetik enerji üretmektir. Yani gözünüzde şöyle yel değirmenlerini canlandırın dolayısıyla daha basit bir şekilde anımsayacaksınız. Bu türbinlerin kanatları suyun gücünden faydalanılarak döndürülür. Bir kanat sudan güç alırken diğer kanat havadan güç alır.
Ancak bu santralin kurulması için bir baraja ihtiyaç olacaktır. bu barajın dibini düşünürseniz kinetik enerjinin üretileceği türbin ve bağlı olduğu mille jeneratöre uzanan bir düzenek vardır sonuç olarak toparlayacak olursak sistemin çalışma mantığı çok basittir. Ancak burada işin mali boyutunu da düşünmek gerekir. Elbette ki baraj yapımı bir maliyet gerektirir ancak sonraki süreçte üretilecek olan elektriği düşündüğünüzde aslında bu maliyetinde zaman içerisinde kendisini çıkaracağı düşünülebilir.
Dönelim sistemin nasıl çalıştığına. Kurulmuş olan bu barajlarda kapaklar vardır. Bu kapaklar yeterli su miktarına ulaşıldığında açılır ve yüksekten kanatların dönmesini sağlayınca bu kez kinetik enerji ortaya çıkar.
Üretim bu şekilde olacaktır. ancak burada üretilmiş olan enerjinin de depolanması gerekir aksi takdirde bu enerji boşluğa gidecektir. Bunun içinde gerekli olan depolama sisteminin kurulması gerekir. Burada büyük aküler depolama noktasında önemli bir faaliyet sürdürmektedirler.
Bunu da inceleyin: Jeotermal Enerji
HİDROELEKTRİK ENERJİSİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Genelde ülkemizde bir sorun vardır insanlar HES’lere karşı çıkarlar. Buradaki amaç çevrenin kirletilmesi değil aksine suyu tutan barajın doğal ortamın bozacağı endişesinden kaynaklanmaktadır.
Dünya’ya baktığımızda elektrik enerjisinin yaklaşık olarak %20’lik bölümü bu yöntemle üretilmektedir.
HES’ler kurulmuş olduğu bölgelere aynı zamanda yatırımda getirir dolayısıyla bu bölgedeki insanlara ek bir istihdam demektir. Bölge bu sayede kalkınma içerisine girecektir.
HES’Ler yalnızca suyun gücünü kullanırlar bu nedenle de doğal bir elektrik üretim yöntemidir denilebilir.
En önemli dezavantajı ise yatırım maliyetinin yüksek olması ve barajın tamamlanma süredir. Ancak düşük işletme giderleri ve kullanımının da çok uzun olacağı düşünüldüğünde tüm bu eksikleri de kapatacaktır.
Hidroelektrik Enerjisinin Avantajları
Yenilenebilir enerji: Hiçbir zaman tükenmeyeceği bilinir. Çevre ya da hava şartlarından etkilenmez.
Temiz ve yeşil enerji: Hidroelektrik enerjisinin çevreye verdiği bir zarar yoktur ve yeşil enerji olarak adlandırılır. Bu enerjinin üretimi sırasında atık madde oluşmaz.
Güvenilir bir enerji kaynağı: Özellikle de baraj ve suyun çok olduğu bölgelere kurulduğunda tükenmesi söz konusu olmayacağından ülkeler için enerji garantisi olabilir.