Nükleer Enerji Hakkında Bilinmesi Gereken 8 Bilgi

Photo of author

By İhsan

Nükleer enerjiden bahsetmek için aslında enerji ne demektir bunu bilmek gerekiyor. Enerji tanımlamasını tam olarak yapamadan bilinmesi gerekenler hakkında da biz ne söylesek yersiz kalacaktır.

Enerji Nedir?

Bir sistemin ne şekilde iş yaptığı ya da ne kadar bir ısı yansıtacağını inceleyen bir fonksiyondur. Kısacası şunu söyleyebiliriz. Bir sistem içerisinde iş yapabilme yeteneği. Buradan çıkarılacak sonuç ise enerji ile ısının arasında bir bağlantı söz konusudur. Mesela bunu şu şekilde bir örnekle açıklayabiliriz. Sizin bir aracınız var ve benzinle çalışıyor. Dolayısıyla çalıştırdığınız zaman benzinin bir bölümü hareket enerjisine dönüştürülüyor. Bu sayede ulaşımınızı gerçekleştiriyorsunuz ancak bu işlemin yapılması sırasında araçtaki motorda sıcaklık yükselecektir. Bu durumda ise bir miktar ısı enerjisi ortaya çıkar işte buradan yola çıkarak ısı ve enerji arasındaki bağlantıyı da görmüş olursunuz. bu bir anlamda enerjinin şekil değiştirmiş halidir.

Dünya çok uzun yıllardan bu yana enerjiyi en verimli şekilde nasıl kullanabilirim şeklinde düşünüyor ve bunun içinde farklı alternatif yöntemlere başvuruyorlar.  Örneğin güneş, rüzgâr, hidroelektrik, bioyakıt, fosil yakıtlar gibi pek çok enerji türünün yanı sıra nükleer enerji çalışmaları yapılıyor.

Nükleer Enerji Hakkında Bilinmesi Gereken 8 Bilgi Nükleer Enerji
NÜKLEER ENERJİ
  1. Nükleer Enerji Nedir?

Nükleer enerjiyi elde edebilmek için atım çekirdeğinde bir takım reaksiyonların gerçekleştirilmesi gerekiyor. yakıt olarak ise radyoaktif bir elementten ısı elde edilmesi gerekir.

  1. Fisyon-Çekirdek Reaksiyonlar

Fisyon elde edilebilmesi için ağır radyoaktif maddelerin dışında nötron bombardımanı gerekir. Bu sayede daha küçük boyutta atımlar elde edilecektir işte bu tepkimelere de fisyon denilmektedir. Fisyon,  atom bombası ile nükleer reaktörlerdeki tepkimelerin zincir oluşturması ile ortaya çıkacak enerjiyle elde edilir.

  1. Füzyon-Çekirdek Reaksiyonları

Füzyonda ise daha hafif radyoaktif maddeler bir araya gelerek daha ağır olan radyoaktif çekirdekleri meydana getirecektir. Örneğin güneşte meydana gelen patlamalara füzyon denilebilir. Füzyon patlamaları sırasında ciddi bir enerji açığı ortaya çıkar.

  1. Uranyumun Zenginleştirilmesi

Uranyumun keşfediliş tarihi 1789 yılıdır. Ve Martin Heinrich Klaaproth tarafından bulunmuş ve de 1869 yılına geldiğimizde Mendeleyev’in araştırmaları neticesinde radyoaktif olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ancak uranyumun yakıt haline dönüştürülmesi için işlem yapılarak u-235 konsantrasyonunun yükseltilmesi gerekir. Bu işleme ise uranyumun zenginleştirilmesi denilmektedir.

  1. Zenginleştirilmiş Uranyum

Zenginleştirilmiş uranyum 1960’lı yıllardan itibaren üretime geçmiş olan santrallerde kullanılmaya başlanmıştır. Az zenginleştirilmiş bir uranyumdan bahsedebilmek için konsantrasyon oranının % 0,9-%2 arasında olması gerekir. Orta zenginleştirilmiş olan uranyumda ise bu değerin %2-%20 arasında olması gereklidir. Kullanım alanlarına baktığınız da ise normal su ile çalışan bir reaktörde askeri ve sivil araştırmalarda kullanılmaktadır. Yüksek zenginleştirilmiş bir uranyum elde etmek istiyorsanız bu durumda konsantrasyon oranının % 20’nin üzerinde olması gerekiyor. yüksek zenginleştirilmiş bir uranyumu ise nükleer silahlarla uçak gemisi ya da askeri denizaltılarda kullanabilirsiniz.

  1. Yakıt Çubukları

Yakıt çubukları uranyum zenginleştirilmesi sonrasında kullanılabilecek duruma gelirler. Yakıt çubuklarının içinde ise kapsül halinde zenginleştirilmiş uranyumun olması gerekir.

  1. Uranyumdan Enerji Elde Etmek

Bir nükleer santral düşünün ve bu santralde reaksiyonların gerçekleştirildiği ısı enerjisinin elde edildiği yer reaktörün kalbi olarak tanımlanır. Buradaki ısı ise reaktörün çekirdeğinde meydana getirilir. Çekirdekte U-235 kapsüllerinin içerisinde olduğu yakıt çubukları vardır ancak bu çubuklarında içinde grafitle kaplı olan bir bor maddesi olan kontrol çubukları bulunmaktadır. Bu kontrol çubuklarının görevi ise tepkimenin hızını ayarlamaktır.

  1. Nükleer ve Termik Santrallerde Çalışma Sistemi

Nükleer bir santralin çalışmasına göz attığımız da onların yakıt olarak kömür ya da doğalgaz ile çalışan bir sistemle aynı mantıkla çalışmış olduklarını görebiliyoruz.  Burada ayrı olan bir durum vardır. Nükleer santrallerde çok yüksek miktarda ısı çıkar ancak termik santrallerde bu ısı oranı daha düşüktür.  Bunun dışında bu tür sistemlerde çalışma mantığı aynıdır.

Çin Rüzgar Enerjisi Nükleeri Geride Bıraktı! : 2014 senesinde düşük orta hızda esen rüzgara rağmen Çin , bir evvelki seneye göre rüzgardan % 16 fazla elektrik geliştirdi . geçen yıl 23 GW rüzgar kurulum kapasitesi ekleyen Çin , 110 milyondan fazla konutun elektrik ihtiyacını rüzgardan karşıladı .

Yukarıda nükleer enerji hakkında bilmeniz gereken 8 başlıktan bahsetmek istedik. Bu başlık doğrultusunda siz de artık nükleer santral hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Dünya artık enerjinin pek çok halini kullanmaya özen gösteriyor. Bu anlamda kullanılacak olan sistemler sizin iş ve insan gücü noktasında ülkenizin gelişmişliğine etki ediyor. Amacınız dünyada sayılı ülkeler arasında yer almak ise o zaman mutlaka enerjide farklı alternatifleri değerlendirmeniz gerekiyor.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.