Rüzgâr Enerjisi

Photo of author

By Çağatay Turgut

Rüzgâr enerjisi, rüzgârı oluşturan hava akımının sahip olduğu hareket (kinetik) enerjisidir. Bu enerjinin bir bölümü yararlı olan mekanik veya elektrik enerjisine dönüştürülebilir ve dönüştürülmektedir de. Bu enerji dönüşümünü rüzgar gülleri, rüzgar türbinleri ve benzeri alet ve araçlar sayesinde sağlayabiliriz.

Rüzgârın gücünden yararlanılmaya başlanması çok eski dönemlere dayanır. İnsanlığın ilk zamanlardan beri kullandığı araçlarda rüzgar enerjisi ve rüzgar gücünden faydalanılmaktatır. Rüzgâr gücünden ilk yararlanma şekli olarak yelkenli gemiler ve yel değirmenleri gösterilebilir. Daha sonra tahıl öğütme, su pompalama, ağaç kesme işleri için de rüzgâr gücünden yararlanılmıştır. Günümüzde daha çok elektrik üretmek amacıyla kullanılmaktadır.

Fosil yakıt kullanılan yöntemlerde atmosfere zararlı gazlar salınmaktadır ve bu gazlar havayı ayrıca suyu kirletmektedir. Rüzgârdan enerji elde edilmesi sırasında ise bu zararlı gazların hiçbiri atmosfere salınmaz, dolayısıyla rüzgâr enerjisi temiz bir enerjidir yani [highlight]yenilenebilir enerji kaynakları[/highlight] arasındadır ancak yarattığı tek kirlilik gürültüdür. Gelişen teknoloji sayesinde pervanelerin dönerken çıkardığı sesler günümüzde büyük ölçüde azaltılmıştır.

Toprak, kutuplardan ekvatora doğru artış göstererek güneş tarafından eşit olmayacak şekilde ısınıyor. Ayrıca karalar denizlerden daha çabuk ısınır (ve soğur). Isı farkı, global atmosferik ısı yayma sisteminin toprak yüzeyinden stratosfere doğru uzanmasını sağlar. Bu rüzgâr hareketleri sonucunda depolanan enerjinin çoğu, rüzgârın hızının saatte 160 km/s aştığı yüksek rakımlarda bulunabilir. Sonuçta, rüzgâr enerjisi toprak yüzeyinde ve atmosfer boyunca, sürtünmeden yayılmaya kadar her türlü şekle dönüşür. Rüzgârdan faydalanılan gücün toplam miktarı, tüm kaynaklardan kullanılanın yanında devede kulak gibidir. Tahmini 72 TW (TeraWatt) olan toprağın potansiyel rüzgâr gücünden ticari olarak faydalanılabilir.

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Ayrıca ilginizi çekebilecek diğer yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

[highlight]Rüzgar Enerjisi Nedir?
Güneş Enerjisi Nedir?
Biyoyakıt Nedir?
Jeotermal Enerji Nedir?[/highlight][/box]

“Rüzgâr Enerjisi” üzerine 12 yorum

  1. Rüzgâr Enerjisi Rüzgar Enerjisi Bilecik merkezden ben Halil Sezer. Merhaba paylaşım valla hayran edici, şukuladım 05-10-2017 15:33:55 harika ötesi.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.