Alternatif Enerjiler

Photo of author

By Çağatay Turgut

Alternatif Enerjiler

Nükleer Enerji

Bazı ülkeler, elektrik üretmede, nükleer enerjiyi kullanılıyorlar.

Bir nükleer santralin yatırım maliyeti çok yüksek . Üstelik bu enerji, yüksek teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Bunlar aşılabilirse, elektriği çok ucuza üretebiliyor. Üstelik sera gazı yayılımı da oluşturmuyor.

Ancak nükleer enerji üretimi tüm yeryüzünde çok tartışmalı. Bu enerji, vatandaşları korkutuyor. Bu enerjinin kullanımından oluşan radyoaktif atıkların idaresi tüm yeryüzünde kaygı yaratıyor. Hatta , toplumlarından gelen baskılar sebebinden bir takım ülkeler, kullandıkları nükleer enerji santrallerini kapatacaklarını izah ettiler .

Yenilenebilir Enerjiler

Bu tür enerji kaynakları hem tükenmiyorlar aynı zamanda çevreye zarar vermiyorlar.

Güneş enerjisi doğrudan , üç yöntemle kullanılabilir. Su ısıtma esasına dayanan termal güneş enerjisi sıcak su ve yapı ısıtması sağlar . Fotovoltaik güneş enerjisi fotokimyasal işlemlerle güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. Küçük bir yüzey üzerine düşen güneş ışınlarının toplanmasıyla suyu kaynatan termodinamik güneş enerjisi elektrik üretir.
Rüzgâr da güzel bir enerji kaynağı. Rüzgârı bol yerlere kurulan rüzgâr türbinleri elektrik üretir.

Suyun enerjisinden istifade etmek için , göllere, büyük şelalelere ya da nehirlere barajlar kurulur. Yüksek bir yerden aşağı düşerken oluşan su kuvveti, bir çift üreteçten oluşan türbinleri döndürür ve elektrik üretilmesini sağlar .

Kanola, ayçiçek, soya, mısır, aspir gibi bitkisel ya da hayvansal yağlardan, kimyevi işlemlerle ele geçirilen biyoyakıtlar henüz elektrik imalatında kullanılmıyor. Fakat çok mühim bir enerji kaynağı.

Yerkabuğunun derinlerinde ya da yeryüzüne ulaşan sıcak su ve su buharı da enerji kaynağı olarak kullanılır. Jeotermal denen bu kaynaklar üzerine kurulan jeotermik santraller elektrik üretir.

Geleceğin enerjisi

Hidrojen için en mühim kaynak deniz suları. Sudan hidrojen ele geçirilmesi , gelişkin mühendislik uygulamalarını gerektiriyor. Bununla Birlikte var olan boru hatları yerine tümüyle tekrar tasarlanmış bir dağıtma alt yapısına, yanı sıra da bu enerjinin kullanılabileceği teknolojik ürünlere ihtiyaç var. Bunların aşılması şeklinde , hidrojen geleceğin en büyük enerji kaynağı olabilmektedir .

“Alternatif Enerjiler” üzerine 3 yorum

  1. Çağatay Turgut Alternatif Enerjiler selam arkadaşlar sayfa gerçekten hayran edici, tebrikler

    Yanıtla
  2. Alternatif Enerjiler Yenilenebilir Enerji Gaziantep merkezden ben Faruk Sarı. Selamın aleyküm paylaşımın vallaha çok güzel, linkedinde paylaştım 19-09-2017 09:11:36 harika ötesi.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.