Türkiye’nin Hidrokarbonları

Photo of author

By Çağatay Turgut

Kömür

Ülkemizin en mühim üretim kalemi linyit. Toplamında 8, 4 milyon ton linyit rezervine sahip. Bu rezervin %68’inin düşük bir ısıl değeri olduğundan, üretilen linyitler ağırlıklı olarak termik santrallerde tüketiliyor.

Türkiye taşkömürü rezervi, toplamında 1 . 35 milyar ton dolaylarında . Üretim havzasının natürel koşulları sebebinden kârlı bir işletmecilik yapılamıyor. Bu da, tüketilen taşkömürünün büyük bir kısmının ithal edilmesine ne sebeple oluyor .

Petrol ve doğalgaz

Ülkemizin içerisinde bulunduğu levhasal hareketler, sık sık depremlere yol açıyor . Geçmişten beri süregelen depremler petrol yapılarının da kırılıp, küçülmesine neden olmuştur.

Bu yüzden ülkemizde karasal alanlar mahaline denizlerimiz önem kazandı. Bilhassa son senelerdeki gelişmeler, Karadeniz’in mühim bir hidrokarbon kaynağı olduğuna işaret etmekte . Yine de karada ve bilhassa sığ denizlerde aramacılık etkinlikleri sürdürülüyor. Derin deniz aramacılığı konusunda da çalışılıyor.

2006 senesinde toplamında petrol üretimi 15, 132, 783 varil, toplamında doğalgaz üretimi de 412, 615, 946 m3 olarak meydana geldi . TPAO’ nun petrol üretimindeki hissesi % 69, doğalgaz üretimindeki hissesi % 46. Kalan üretim yabancı şirketlerce yapılıyor.

2006 senesindeki petrol kullanımı 31 milyon ton, natürel gaz kullanımı de 28 milyar m3 olarak meydana geldi . 2020 senesinde ülkemizdeki petrol isteğinin 70 milyon ton, natürel gaz talebininse 63 milyar m3 olacağı öngörülüyor .

 

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Okumanızı tavsiye ettiğimiz diğer yazılarımız:
[highlight]Petrol ve Doğalgaz Nedir, Nasıl Oluşur?
Fosil Yakıt Nedir?
Fosil Yakıtlar Nasıl Oluşur?
Petrol ve Doğal Gaz nasıl bulunur?
Petrol ve Doğal Gaz Nasıl İşlenir?
[/highlight][/box]

“Türkiye’nin Hidrokarbonları” üzerine 6 yorum

  1. Türkiye’nin Hidrokarbonları Fosil Yakıtlar Tokat merkezden ben Kazım Atabay. Selam web siten süper ötesi hayran bıraktı, teraziye tıkladım 27-10-2017 12:36:37 harika ötesi.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.